Tarta orkiszowa ze szpinakiem i młodą cukinią

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • około 50 ml wody
  • szczypta soli
  • jajko

Pozostałe składniki:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 młoda cukinia
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • sól opcjonalnie
  • pieprz
  • odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  
  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło, które rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto w piekarniku.
Szpinak myjemy i podgrzewamy na patelni przez kilkanaście sekund, aby troszkę zmiękł. Układamy szpinak na podpieczonym cieście. Obraną cukinię ścieramy na tarce na plasterki, posypujemy całość startym serem. Śmietankę łączymy z jajkami i przyprawami. Polewamy tartę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut w temp. 200C. Na ostatnie 10 minut zmieniamy grzanie tylko na dolny obieg.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty, czy te na słodko, czy na słono, ale na mące orkiszowej nigdy nie robiłam... trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę sobie takie naczynie na tartę kupić!!!! koniecznie :-)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są jeszcze metalowe foremki na tartę z wyjmowanym dnem..

      Usuń
  3. Tarta i to jeszcze ze szpinakiem, mogę się poczęstować kawałkiem bo chyba nie wytrzymam :) ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :). Jeszcze takie wspaniałe składniki. Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy8/28/2016

    Zrobiłam dzisiaj ciasto na tę tartę w speedcooku.wyszło super w końcu znalazłam idealny przepis. Do reszty dołożyłam kurczaka i pyszny obiad był. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń