Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- kostka masła
Mąki przesiewamy i mieszamy razem z sodą. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, nadal ucierając na gładką masę. Taką masę przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Układamy na pergaminie. Pieczemy 10 minut w temp. 200C.
Fajne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wyglądają smacznie :D aż chce się ugryźć :DD
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńW niedzielę miałam okazję spróbować tych ciasteczek made by Anna :) Posmak gryczany bardzo mi odpowiadał i zainspirował do wykorzystania mąki gryczanej w swoich wypiekach. Dziś zrobiłam więc tartę/quiche z szynką i serem feta na spodzie z mąki gryczanej i żytniej razowej ( w orkiszową musze się ponownie zaopatrzyć). Wyszło bardzo smacznie :) Dzięki Anno i powodzenia!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, Twój komentarz pozytywnie mnie zaskoczył :) bardzo się cieszę, że ci posmakowały :) i pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń