- 550 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 150 g masła
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą. Jajka miksujemy ze 150 g cukru, z sokiem i ze skórką z cytryny , a następnie dodajemy masło. Ucieramy na jednolitą masę, którą łączymy z mąką. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy pozostałe 50 g cukru i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez 15 minut.
Dziękuję :) i smakują równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka i wypieki z nutką cytryny :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, mogę jedno...? :)
OdpowiedzUsuńjasne że możesz :)
Usuń