Placek z kaszy orkiszowej

Składniki:
  • 500 g drobnej kaszy orkiszowej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 litr mleka
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 laski wanilii

Drożdże mieszamy z niewielką ilością mleka. Kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na gęsto do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Jajka ucieramy z cukrem i nasionkami wanilii. Ugotowaną kaszę ucieramy bądź miksujemy blenderem, dodajemy utarte jajka, zaczyn drożdżowy, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek. Ja użyłam dwóch, o wymiarach 24 na 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temp. 200C. Osobiście piekę ciasto wieczorem , aby przez noc wystygło i  rano było idealne do zjedzenia :)








3 komentarze:

  1. i całkiem dobry :) i smaczny...opinia tych którzy mieli okazję spróbować :) co jest pocieszające...namawiam do wypróbowania przepisu :)i pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. i całkiem dobry :) i smaczny...opinia tych którzy mieli okazję spróbować :) co jest pocieszające...namawiam do wypróbowania przepisu :)i pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń