- 500 g drobnej kaszy orkiszowej
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 litr mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 laski wanilii
Drożdże mieszamy z niewielką ilością mleka. Kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na gęsto do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Jajka ucieramy z cukrem i nasionkami wanilii. Ugotowaną kaszę ucieramy bądź miksujemy blenderem, dodajemy utarte jajka, zaczyn drożdżowy, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek. Ja użyłam dwóch, o wymiarach 24 na 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temp. 200C. Osobiście piekę ciasto wieczorem , aby przez noc wystygło i rano było idealne do zjedzenia :)
ciekawy pomysł ;d
OdpowiedzUsuńi całkiem dobry :) i smaczny...opinia tych którzy mieli okazję spróbować :) co jest pocieszające...namawiam do wypróbowania przepisu :)i pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńi całkiem dobry :) i smaczny...opinia tych którzy mieli okazję spróbować :) co jest pocieszające...namawiam do wypróbowania przepisu :)i pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń