Wczoraj na kolację zrobiłam szybkie danie z ryżu i jak się okazało wyszło bardzo dobre...zależało mi na wykorzystaniu składników, które akurat posiadałam w lodówce...i udało się :)
Składniki:
- 250 g ryżu do risotto
- 1 łyżka masła
- 1 bakłażan
- kawałek kiełbasy swojskiej około 200 g
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- papryka chili
Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Podsmażamy go na złoty kolor i dodajemy wodę, gotujemy. Pokrojoną w kawałki kiełbasę i bakłażana możemy osobno podsmażyć lub od razu dodać do ryżu i dusimy od czasu do czasu dolewając wodę. Następnie wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy, aż ryż będzie miękki i wlewamy kremówkę, mieszamy i w razie potrzeby redukujemy objętość.
im bliżej lata, tym bardziej tęsknię za bakłażanami :)
OdpowiedzUsuńale ładnie kolorowo masz na talerzu :))) super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziekuje :)
OdpowiedzUsuń