Grill i sałatka ziemniaczano-ziołowa

Niestety dopiero teraz mogę Wam zdać relację z mojego grillowania gdyż na działce posiadam mały zasięg.  Zrobilam dzisiaj grilowane filety z łososia, pstrąga nadziewanego koperkiem i pietruszką, sałatkę ziemniaczano ziołową i sałatkę z jajkiem i stokrotkami :) poniżej podaje przepisy i załączam zdjęcia.

SAŁATKA ZIEMNIACZANO-ZIOŁOWA

Składniki:

Około 1, 5 kg ziemniaków
4  duże pomidory lub pomidorki koktajlowe
Pęczek chudego szczypiorku
Pęczek koperku
Pęczek natki pietruszki
Pęczek rzodkiewek
2 łyżeczki lubczyku ogrodowego (może być suszony)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 majonezu Kieleckiego
Sól
Pieprz mielony
Papryka słodka mielona
Ocet winny

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane studzimy i obieramy. Następnie kroimy w talarki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w pół krążki. Koperek, pietruszkę i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w cząstki. Składniki łączymy. Dodajemy lubczyk. Z jogurtu, majonezu i octu robimy sos,  który doprawiamy solą,  pieprzem i papryką. Polewamy sosem pozostałe składniki. Podajemy np. z  pieczoną rybą.

Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz