Składniki ciasta:
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki orkiszowej jasnej
2 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego light
1/3 kostki masła
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 ºC.
Skladniki pozostałe:
5 gruszek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego
Skórka otarta z 1 pomarańczy
75 g płatków migdałowych
Garść żurawiny
2 białka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kurkumy
Gruszki obieramy i kroimy w czastki. Łączymy cynamon, zmielone płatki migdałów, skórkę z pomarańczy i cukier. Dodajemy gruszki i żurawinę, całość mieszamy i kładziemy na podpieczony spód.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą sody. Nastepnie delikatnie mieszamy z cukrem i kurkumą. Białkiem pokrywamy owoce.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 ºC.
fajny pomysł:) na pewno były smaczne:)
OdpowiedzUsuń