Z okazji jutrzejszego Dnia Dziecka przygotowałam delikatne ptasie mleczko na bazie własnoręcznie robionej galaretki truskawkowej :)
Składniki:
- 1 kg truskawek świeżych
- 6 łyżek cukru trzcinowego drobnego
- 250 ml wody
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- 1 puszka niesłodzonego, skondensowanego mleka
- 2 garści migdałów
- Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i dokładnie rozpuszczamy z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy.
- Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
- 500 g posypujemy 2 łyżkami cukru. Miksujemy i łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Następnie wolną stróżką wlewamy mleko skondensowane jednocześnie miksując.
- Szklaną salaterkę oziębiamy w zamrażalniku. Pozostałe truskawki kroimy w krążki i posypujemy zmielonymi migdałami. Salaterkę wyjmujemy i na jej dnie układamy płasko truskawki. Delikatnie zalewamy masą truskawkową i pozostawiamy w lodówce do stężenia.
smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń