Likier truskawkowy z płatkami róży

Składniki:

  • 500-600 g świeżych, dojrzałych truskawek
  • laska wanilii
  • dwie garści  płatków dzikiej róży
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 350 ml słodkiego wina gronowego
  • 500 ml spirytusu 95%
Świeże truskawki myjemy i pozbywamy szypułek, przekładamy do miseczki i zalewamy winem na około pół godziny. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. 
Z truskawek zlewamy wino. Z wina i cukru przygotowujemy syrop. Studzimy, a następnie dodajemy do niego spirytus i sok z cytryny, mieszamy. W dużym słoju umieszczamy truskawki, skórkę z cytryny, pokrojona drobno laskę wanilii i płatki róży, zalewamy syropem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w słonecznym miejscu na około 3 tygodnie, Po tym czasie zlewamy nalewkę znad truskawek, filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy, przelewamy  do butelek i odstawiamy.
Jeśli nalewka jest za mocna można ją rozcieńczyć szklanką przegotowanej wody mineralnej niegazowanej.





4 komentarze:

  1. Romantyczny przepis, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, wygląda bardzo apetycznie :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja polecam Ci aplikację www.kcalmar.com jako inspiracje. Fajne przpeisy mają....

    OdpowiedzUsuń