- 500-600 g świeżych, dojrzałych truskawek
- laska wanilii
- dwie garści płatków dzikiej róży
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 500 g cukru trzcinowego
- 350 ml słodkiego wina gronowego
- 500 ml spirytusu 95%
Świeże truskawki myjemy i pozbywamy szypułek, przekładamy do miseczki i zalewamy winem na około pół godziny. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok.
Z truskawek zlewamy wino. Z wina i cukru przygotowujemy syrop. Studzimy, a następnie dodajemy do niego spirytus i sok z cytryny, mieszamy. W dużym słoju umieszczamy truskawki, skórkę z cytryny, pokrojona drobno laskę wanilii i płatki róży, zalewamy syropem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w słonecznym miejscu na około 3 tygodnie, Po tym czasie zlewamy nalewkę znad truskawek, filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy, przelewamy do butelek i odstawiamy.
Jeśli nalewka jest za mocna można ją rozcieńczyć szklanką przegotowanej wody mineralnej niegazowanej.
Romantyczny przepis, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Ja polecam Ci aplikację www.kcalmar.com jako inspiracje. Fajne przpeisy mają....
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń