Zupa ogórkowa zabielana

Do tej prostej, szybkiej i smacznej zupy potrzebujemy następujące składniki:
  • 2 litry bulionu
  • około 300 g ogórków kiszonych
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12%
  Zagotowujemy bulion do którego dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Ja przygotowałam go z 4 ekologicznych kostek bulionowych. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę lub starte na grubych oczkach ogórki i całe ząbki czosnku. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną, którą wcześniej hartujemy, czyli dolewamy do niej trochę gorącej zupy. Podajemy posypaną np. świeżym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz