i roszponkę.....i lubię wyraziste smaki, dlatego dodaję czosnek i chili :)
Składniki:
- puszka cieciorki
- pół opakowania roszponki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża zielona papryka
- 1 papryczka chili
- 1-2 szalotki bananowe
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Cieciorkę odsączamy i przekładamy do miseczki. Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy w drobną kosteczkę. Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Pomidory kroimy w kostkę. Z pomidorów możemy wydrążyć nasionka. Listki pietruszki oddzielamy od łodyżek i drobno siekamy. Roszponkę myjemy i łączymy z pozostałymi warzywami. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
mmm, świetna propozycja. na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i samych sukcesów w blogowaniu życzę!
dzięki wielkie :)
Usuńsmakowicie wygląda tez polubiłam cieciorkę w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńswietny przepis! :)
OdpowiedzUsuńFajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa uznania :)
OdpowiedzUsuńJa też jestem fanką chilli i czosnku! A cieciorkę uwielbiam, dużo bardziej smakuje mi, niż np. soja etc. Staram się włączać ją do diety jak najczęściej; czytałam, że jest bardzo zdrowa. Poza tym, chciałabym przejść na dietę wege, więc powoli się przyzwyczajam. Myślę, że cieciorka byłaby odpowiednim substytutem mięcha. W sumie, można robić na niej nawet jakieś ciastka, czy coś, więc na nadmiar mąki nie będę musiała narzekać. No ale mniejsza z tym, wracając do prozdrowotnych właściwości cieciorki, polecam art na www.nazdrowiesposob.com/cieciorka/. Pozdrawiam i dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad! ;)
OdpowiedzUsuń