Bułeczki orkiszowe na jogurcie z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 750 g mąki orkiszowej jasnej
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 50 g drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i siemieniem.  Drożdże rozcieramy z wodą i trzema łyżkami mąki. Kiedy wyrośnie dodajemy zaczyn i jogurt do mąki.  Całość wyrabiamy dodając jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Takie przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrośnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułki. Układamy na blasze i pozostawiamy jeszcze na około 25 minut, aby ponownie wyrosły. Smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy siemieniem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 35 minut.
.




7 komentarzy:

  1. Anonimowy4/06/2013

    bułeczki wyglądają BARDZO dobrze tylko ile dokładnie ma być drożdży? Pozdrawiam, kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułki mają już tydzień...są trochę twardsze ale nie ma na nich nawet grama pleśni :) można je śmiało wykorzystać na grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy5/04/2013

    Stokrotnie dziekuje za przepis!!!Bulki sa przepyszne-dzisiaj upieklam:)Normalnie niebo w gebie:)
    ps-przepraszam ze anonimowo,ale system mnie nie lubi:D tu Jola-Fettinia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę,że przepis się sprawdza i że bułeczki smakują :)

      Usuń