Ucierane ciasto z jabłkami

Składniki:


  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g cukru trzcinowego gruboziarnistego
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 jabłka

Jajka ucieramy z cukrem. Następnie nadal ucierając dodajemy olej, zmieszane mąki z sodą oraz mleko. Całość mieszany na jednolitą masę.  Ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę; może to być foremka na tartę. Na wierzch układamy pokrojone w cząstki i ze skórką jabłka. Posypujemy 2 łyżkami cukru. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 C.

5 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto:)Ale mamy na nie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/18/2013

    Ciasto przepyszne, zamiast jabłek dałam nektaryny. Właśnie tego szukałam. Czy Pani daje olej rzepakowy tłoczony na zimno?, bo ja taki dodałam i w sumie nie wiem czy dobrze, ale ciasto super. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, dodaję olej rzepakowy tłoczony na zimno :) pomysł z nektarynkami super :)))

      Usuń