- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g cukru trzcinowego gruboziarnistego
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2-3 jabłka
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie nadal ucierając dodajemy olej, zmieszane mąki z sodą oraz mleko. Całość mieszany na jednolitą masę. Ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę; może to być foremka na tartę. Na wierzch układamy pokrojone w cząstki i ze skórką jabłka. Posypujemy 2 łyżkami cukru. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 C.
Pyszne ciasto:)Ale mamy na nie ochotę:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńmniaaaaam :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, zamiast jabłek dałam nektaryny. Właśnie tego szukałam. Czy Pani daje olej rzepakowy tłoczony na zimno?, bo ja taki dodałam i w sumie nie wiem czy dobrze, ale ciasto super. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, dodaję olej rzepakowy tłoczony na zimno :) pomysł z nektarynkami super :)))
Usuń