- 250 g masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- około 1/2 szklanki mleka
- 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier i mieszając gotujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i nadal gotujemy, ciągle mieszając przez około 5 minut. Uważamy, aby masa się nie przypaliła! Po tym czasie bardzo ostrożnie wlewamy mleko (masa po dodaniu mleka bardzo wrze) i jeszcze chwilę mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy kwiaty lawendy. Masą pokrywamy kolejno wafle. Gotowy torcik przykrywamy np. deską i czymś ciężkim, aby wafle dobrze się połączyły.
Lawenda! Wspaniale :)
OdpowiedzUsuńproste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje. Zapraszam na candy.
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady z lawendą , genialne w smaku :)
OdpowiedzUsuńa ja liczę, że nauczysz nas tych lawendowo różnych połączeń osobiście :). Dziękujemy za miło spędzony czas. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję, że Was pouczę :) mnie również było bardzo miło :))) pozdrawiam ciepło.
Usuńsmak dzieciństwa:)) pierwsze danie, jakie przygotowałam rodzicom:)
OdpowiedzUsuń