Bliny orkiszowo-gryczane na drożdżach

Składniki:

  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 200 g maki gryczanej
  • 3 jajka
  • około 500 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • około 30 g  świeżych drożdży
  • 2 szczypty soli
  • 15 g masła
Drożdże rozgnieść i wymieszać w misce, dokładnie z 1/3 ilości  ciepłego mleka oraz dodatkiem 100 g mąki orkiszowej. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość dodać, sól, cukier, tłuszcz (rozpuszczony i schłodzony) oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać resztę mąki oraz resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywna pianę i dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszając. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym :) Podawać gorące np. ze słodkimi dodatkami.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nakładamy łyżką.




4 komentarze:

  1. pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/24/2014

    Czy mogłabyś podać proporcje tak na 1 jajko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 g maki orkiszowej jasnej, 60 g maki gryczanej, 1 jajko, około 160 ml mleka, 6-8 g drożdży,łyżka masła.

      Usuń