- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 200 g maki gryczanej
- 3 jajka
- około 500 ml mleka
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- około 30 g świeżych drożdży
- 2 szczypty soli
- 15 g masła
Drożdże rozgnieść i wymieszać w misce, dokładnie z 1/3 ilości ciepłego mleka oraz dodatkiem 100 g mąki orkiszowej. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość dodać, sól, cukier, tłuszcz (rozpuszczony i schłodzony) oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać resztę mąki oraz resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywna pianę i dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszając. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym :) Podawać gorące np. ze słodkimi dodatkami.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nakładamy łyżką.
pysznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy mogłabyś podać proporcje tak na 1 jajko ?
OdpowiedzUsuń100 g maki orkiszowej jasnej, 60 g maki gryczanej, 1 jajko, około 160 ml mleka, 6-8 g drożdży,łyżka masła.
Usuń