Kurczak w sosie śmietanowo-limonkowym

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej Tahiti
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • łyżeczka startych nasion kolendry
  • sól, pieprz
Filet z kruczka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobne paseczki. Do miseczki wlewamy olej sezamowy, dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok,startą kolendrę, sól i pieprz; mieszamy. Do takiej marynaty dodajemy pokrojonego kurczaka i pozostawiamy w lodówce na min. 1 godzinę. Po tym czasie smażymy kawałki kurczaka na patelni (razem z marynatą). Kiedy kurczak będzie miękki dodajemy śmietankę wymieszaną z pastą sezamową. Dusimy całość do momentu kiedy sos zacznie się redukować. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy np. z czerwonym ryżem. Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz