Ciasto drożdżowe "na prędce"

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej typ 750
  • 150 g cukru trzcinowego
  • około 30g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • około 1/4 litra mleka
  • 100g masła
  • opcjonalnie 1 kg sliwek
W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy drożdże i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem a masło rozpuszczamy w rondelku. Do przesianej w misce mąki dodajemy kolejno wyrośnięte drożdże, mieszamy, Utarte jajka i rozpuszczone lecz ostuydzone masło. Całość wyrabiamy aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podrosnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut, w temperaturze około 180C.



3 komentarze:

  1. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że u Ciebie też brak czasu na blogu i post z początku września :P Tak jak i u mnie... Pewnie dużo się dzieje u Ciebie! Pozdrawiam ciepło, do następnego posta! Czekam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta drożdzowe, czesto takie pieczemy z Mamą :)

    OdpowiedzUsuń