Do zrobienia tych słodkości potrzebujemy następujące składniki:
- 500 gr mąki jasnej orkiszowej
- 100 gr cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 jajka
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml maślanki naturalnej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 tabliczki białej czekolady
Na początku mieszamy razem suche składniki, a następnie dodajemy pozostałe mokre. Mieszamy na jednolitą masę, nie za długo. Następnie wrzucamy pokruszoną drobno czekoladę i mieszamy łyzką. Ciasto wkładamy do foremek. Ja osobiście wolę te papierowe.
Pieczemy 20 minut w temp 200C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis na około 12 sztuk.
A żeby muffinki nie wyschły układam je w dużym, zamykanym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz