Wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy w mące orkiszowej i pszennej

   W celu porównania wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w używanych przeze mnie mąkach,  poniżej zestawiłam dane:

MĄKA Z ORKISZU JASNEGO TYP 630 JASNA  "Gdańskie Młyny"

Wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne 100 g produktu:
  • wartość energetyczna 342 kcal
  • białko 13.9 g
  • węglowodany 65.5 g w tym cukry 3.2 g
  • tłuszcz całkowity 1.7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.4 g
  • błonnik pokarmowy 4.7 g
  • sód 0.001 g
  • tiamina  B1 0.22 mg
  • fosfor 173.0 mg
  • żelazo 2.81 mg

MĄKA Z ORKISZU PEŁNOZIARNISTA "Gdańskie Młyny"

Wartości  odżywcze, witaminy i składniki mineralne 100 g produktu:
  • wartość energetyczna 335 kcal
  • białko 14.9 g
  • węglowodany 59.4 g w tym cukry 3.0 g
  • tłuszcz całkowity 2.1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.5 g
  • błonnik pokarmowy 9.2 g
  • sód 0.001 g
  • tiamina B1 0.34 mg
  • niacyna PP 2.60 mg
  • potas 337.00 mg
  • fosfor 326.00 mg
  • magnez 102.00 mg
  • żelazo 4.63 mg
  • cynk 2.58 mg
MĄKA PSZENNA TORTOWA

Wartości odżywcze 100 g produktu, witaminy i składniki mineralne:
  • wartość energetyczna 376 kcal
  • białko 9.95 g
  • węglowodany 78.7 g
  • tłuszcz 1.66 g
 Tylko tyle informacji jest na opakowaniu. Aby dowiedzieć się więcej musiałam zaglądnąć do innych źródeł.
  • błonnik pokarmowy 2.4 -2.7 g 
  • sód 2 mg
  • tiamina B1 0.42 mg
  • niacyna PP 3.2 mg
  • potas  340 mg
  • fosfor 97 mg
  • magnez 129 mg
  • żelazo 3.8 mg
  • cynk 3.49 mg

3 komentarze: