W celu porównania wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w używanych przeze mnie mąkach, poniżej zestawiłam dane:
MĄKA Z ORKISZU JASNEGO TYP 630 JASNA "Gdańskie Młyny"
Wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne 100 g produktu:
- wartość energetyczna 342 kcal
- białko 13.9 g
- węglowodany 65.5 g w tym cukry 3.2 g
- tłuszcz całkowity 1.7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.4 g
- błonnik pokarmowy 4.7 g
- sód 0.001 g
- tiamina B1 0.22 mg
- fosfor 173.0 mg
- żelazo 2.81 mg
MĄKA Z ORKISZU PEŁNOZIARNISTA "Gdańskie Młyny"
Wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne 100 g produktu:
- wartość energetyczna 335 kcal
- białko 14.9 g
- węglowodany 59.4 g w tym cukry 3.0 g
- tłuszcz całkowity 2.1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.5 g
- błonnik pokarmowy 9.2 g
- sód 0.001 g
- tiamina B1 0.34 mg
- niacyna PP 2.60 mg
- potas 337.00 mg
- fosfor 326.00 mg
- magnez 102.00 mg
- żelazo 4.63 mg
- cynk 2.58 mg
Wartości odżywcze 100 g produktu, witaminy i składniki mineralne:
- wartość energetyczna 376 kcal
- białko 9.95 g
- węglowodany 78.7 g
- tłuszcz 1.66 g
- błonnik pokarmowy 2.4 -2.7 g
- sód 2 mg
- tiamina B1 0.42 mg
- niacyna PP 3.2 mg
- potas 340 mg
- fosfor 97 mg
- magnez 129 mg
- żelazo 3.8 mg
- cynk 3.49 mg
.
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJednym słowem warto zaprosić do swojej kuchni mąkę orkiszową :)
Usuń