Makaron orkiszowy jasny 6 jajeczny

W końcu znalazłam czas na zrobienie domowego makaronu. Ilość przeznaczona dla 6-8 osób, bo wszystko zależy od tego ile kto zjada ;) Część makaronu można  przetrzymywać w słoiku do kolejnego dania, ale najpierw należy go całkowicie wysuszyć.  
Makaron wyszedł delikatny i bardzo smaczny. Polecam :)


Składniki:
  • około 675 g mąki orkiszowej jasnej
  • 6 jajek
  • sól

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Pośrodku robimy dołek i wbijamy jajka, zarabiamy nożem i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Następnie dzielimy ciasto na około 6 części i każdy cieniutko rozwałkowujemy, podsypując mąką. Rozwałkowane płaty układamy na ściereczkach. Kiedy się podsuszą kroimy płaty w paski o szerokości około 8 cm, następnie składamy jeden na drugi, podsypując każdy płat mąką,  i kroimy paseczki o szerokości około 1 cm. Pokrojony makaron rozrzucamy na ściereczce i ponownie podsuszamy. nie może się sklejać. Zagotowujemy wodę, którą dobrze solimy. Do wrzącej wody wrzucamy porcjami makaron. Kiedy wypłynie na wierzch, gotujemy około 4 minut.
Odcedzamy i podajemy z dowolnymi sosami.





4 komentarze:

  1. o kurcze nigdy nie robiłam makaronu w domu, podziwiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy przy tym trochę jest, ale za to jaka jest wielka satysfakcja, jeśli słyszy się, Ze smakuje :)

      Usuń
  2. o kurcze jak za dawnych lat- makaron u babci. w następną sobotę gotuję rosół i robię makaron:)

    OdpowiedzUsuń