KWAS BURACZANY


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg buraków
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 200 g cukru trzcinowego
  • skórka razowego chleba
  • opcjonalnie ząbki czosnku

Umyte buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kamionkowym naczyniu lub słoju.
Zalewamy wodą z cukrem. dodajemy ząbki czosnku i skórkę z chleba. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 dni, codziennie mieszając. Po 5 dniach kiedy kwas jest już gotowy przecedzamy przez gazę i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Kwas buraczany można przechowywać w chłodzie przez kilka dni. Kwas można doprawić do smaku solą; podawać z koperkiem lub pietruszką.

Zasada: 200 g cukru trzcinowego na 1 litr wody

Zmodyfikowałam przepis i na 4 kg buraków, dałam 4 litry wody 
i 600 g cukru trzcinowego.

Zapraszam na film : 
https://youtu.be/-8FMoIstDsU







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz