SKŁADNIKI:
- 0,5 kg buraków
- 1 litr przegotowanej wody
- 200 g cukru trzcinowego
- skórka razowego chleba
- opcjonalnie ząbki czosnku
Umyte buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kamionkowym naczyniu lub słoju.
Zalewamy wodą z cukrem. dodajemy ząbki czosnku i skórkę z chleba. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 dni, codziennie mieszając. Po 5 dniach kiedy kwas jest już gotowy przecedzamy przez gazę i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Kwas buraczany można przechowywać w chłodzie przez kilka dni. Kwas można doprawić do smaku solą; podawać z koperkiem lub pietruszką.
Zasada: 200 g cukru trzcinowego na 1 litr wody
Zmodyfikowałam przepis i na 4 kg buraków, dałam 4 litry wody
i 600 g cukru trzcinowego.
Zapraszam na film :
https://youtu.be/-8FMoIstDsU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz