- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- około 50 ml wody
- szczypta soli
- jajko
Pozostałe składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 młoda cukinia
- 6 łyżek startego parmezanu
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 2 jajka
- sól opcjonalnie
- pieprz
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło, które rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto w piekarniku.
Szpinak myjemy i podgrzewamy na patelni przez kilkanaście sekund, aby troszkę zmiękł. Układamy szpinak na podpieczonym cieście. Obraną cukinię ścieramy na tarce na plasterki, posypujemy całość startym serem. Śmietankę łączymy z jajkami i przyprawami. Polewamy tartę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut w temp. 200C. Na ostatnie 10 minut zmieniamy grzanie tylko na dolny obieg.
Uwielbiam tarty, czy te na słodko, czy na słono, ale na mące orkiszowej nigdy nie robiłam... trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńmuszę sobie takie naczynie na tartę kupić!!!! koniecznie :-)))))))
OdpowiedzUsuńSą jeszcze metalowe foremki na tartę z wyjmowanym dnem..
UsuńTarta i to jeszcze ze szpinakiem, mogę się poczęstować kawałkiem bo chyba nie wytrzymam :) ?
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :). Jeszcze takie wspaniałe składniki. Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj ciasto na tę tartę w speedcooku.wyszło super w końcu znalazłam idealny przepis. Do reszty dołożyłam kurczaka i pyszny obiad był. Dziękuję
OdpowiedzUsuń