Poniżej zamieściłam przepis na ciasteczka trochę inne niż dotychczas, gdyż nie zawierają w swoim składzie masła lecz olej rzepakowy. W smaku są bardzo naturalne, chrupiące i średnio-słodkie.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- około 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą i cukrem. Następnie dodajemy jajko, olej i śmietanę. Zagniatamy dokładnie, aby ciasto było jednolite. Takie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 cm i wykrawamy krążki o średnicy 4 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 15 minut.
fajne:) proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńAniu super ciasteczka :))) podoba mi sie to połączeni mąki orkiszowej z cukrem trzcinowym, bardzo fajne :) muszę wypróbować, bo brzmi pysznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
I fajnie chrupie :)
UsuńWyszły wspaniałe! Troszkę wiecej musieliśmy dodać tłuszczu, bo ciasto nie chciało się "scalić".
OdpowiedzUsuńDOR-T Darłowo
Super :) cieszę sie bardzo :))))))
UsuńSuper! Szukam od jakiegoś czasu przepisu na ciastka na oleju bo moja mama lubi sobie pochrupać, ale ze względu na wysoki cholesterol musi unikać masła. A olej rzepakowy cholesterol obniża :)
OdpowiedzUsuńA na oliwie z oliwek też wyjdą?
OdpowiedzUsuńPewnie wyjdą :) choć sama na oliwie nie robiłam :) olej rzepakowy jest łagodny w smaku, a oliwa z oliwek jest intensywniejsza i każda ma inny smak.....
UsuńPrzepyszne! Pomyliłam się w przepisie, bo robiłam z połowy porcji, ale cukru i sody dałam jak do całej. Soda była może ciut za bardzo wyczuwalna, ale muszę stwierdzić, że cukru była odpowiednia ilość;-) Wspaniałe, chrupiące ciasteczka, szybie i nieskomplikowane, zdecydowanie do powtórzenia.
OdpowiedzUsuńsuper przepis, prosty i szybki. Zastanawiam się, czy mogę użyć oleju kokosowego zamiast rzepakowego?
OdpowiedzUsuńMyślę, że olej kokosowy będzie jak najbardziej pasował i nada im posmaku kokosowego :)
Usuń