Składniki:
- 2 pomarańcze
- 4 żółtka
- 150 g cukru trzcinowego drobnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 350 ml śmietanki kremówki 36%
- 60 ml czystej wódki
- 4 żółtka
- 150 g cukru trzcinowego drobnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 350 ml śmietanki kremówki 36%
- 60 ml czystej wódki
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy alkohol, sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę otartą z jednej pomarańczy i wanilię. Śmietankę ubijamy i łączymy z masą z żòłtek oraz z przestudzoną żelatyną. Krem przelewamy do salaterek i pozostawiamy w lodówce do stężenia. Ja na chwilę umieszczam go w zamrażalniku. Smacznego :)
Ależ to musi być dobre :) Lekko dekadencki deser idealny na leniwe, słodkie popołudnie.
OdpowiedzUsuń