Pasztet, który upiekłam jest lekki, nietłusty i delikatny. Moim zdaniem jest idealny dla małych dzieci i osób, które nie mogą jeść rzeczy ciężkostrawnych. W przygotowaniu jest nieskomplikowany. A przygotowując go jednocześnie możemy ugotować sobie rosołek.
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- udziec z indyka (około 800 g)
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- duża cebula
- 5-6 listków
- kilka nasion ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- około 2 szczypty zmielonego imbiru
- 4 jajka
- Mięso oczyszczamy i zalewamy zimną wodą (ja użyłam 3 litry ponieważ robiłam bulion).
- Dodajemy ziele i liście laurowe, pieprz świeżo zmielony i odrobinę soli. Warzywa obieramy. Cebulkę podpalamy na ogniu i wszystkie wrzucamy do mięsa.
- Kiedy mięso jest miękkie i odchodzi od kości, wyjmujemy je razem z warzywami i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso oddzielamy od kości i razem z warzywami mielimy dwa razy.
- Do zmielonej masy dodajemy sól (ja dodałam 2 łyżeczki), pieprz, gałkę muszkatołową i imbir. Całość mieszamy. Sprawdzamy czy mięso jest odpowiednio przyprawione i mieszamy z jajkami.
- Przekładamy do foremek. Można użyć jednorazowe, aluminiowe. Tutaj odpowiednie były 3 sztuki o wymiarach 8/18 cm.Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, do momentu, aż wierzch lekko się zrumieni, a brzegi odejdą od formy. Ja piekłam przez około godzinę w temp.180 C, pod koniec zwiększyłam temp. do 200C.
- Po upieczeniu, kiedy pasztet będzie letni, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Domowy pasztet jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) przynajmniej wiemy co jemy i co jest w skladzie :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe paszteciki ;d
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu rozkochałam się w domowych pasztetach, Aniu spróbuję również twojego:) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńNie trzeba dodawać bulki ani watrobki???
OdpowiedzUsuń