Truskawkowe ptasie mleczko

Z okazji jutrzejszego Dnia Dziecka przygotowałam delikatne ptasie mleczko na bazie własnoręcznie robionej galaretki truskawkowej :)

Składniki:
  • 1 kg truskawek świeżych
  • 6 łyżek cukru trzcinowego drobnego
  • 250 ml wody
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka niesłodzonego, skondensowanego mleka
  • 2 garści migdałów

  1. Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i dokładnie rozpuszczamy z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy.   
  2. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.   
  3. 500 g posypujemy 2 łyżkami cukru. Miksujemy i  łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Następnie wolną stróżką wlewamy mleko skondensowane jednocześnie miksując.  
  4. Szklaną salaterkę oziębiamy w zamrażalniku. Pozostałe truskawki kroimy w krążki i posypujemy zmielonymi migdałami. Salaterkę wyjmujemy i na jej dnie układamy płasko truskawki. Delikatnie zalewamy masą truskawkową i pozostawiamy w lodówce do stężenia.








1 komentarz: