Tort Pavlova

 W niedzielę organizowałam małe przyjęcie urodzinowe dla najbliższej rodziny. Z tej okazji przygotowałam tort Pavlova po przeczytaniu jednego z artykułów w pewnej gazecie :) Przepis zmodyfikowałam dla własnych potrzeb, podpierając się przepisem na bezy ze starej książki kucharskiej :) 
Jestem mile  zaskoczona efektem mojej pracy, gdyż bezę piekłam pierwszy raz, a jednak się udała :) a tort wyszedł smakowity.
I dorosłym i dzieciom smakował, a dzieci jeśli mówią, że jest pycha, to tak jest :)))
p.s. podczas przygotowywania bezy myślcie pozytywnie i wkładajcie w pracę całe swoje serce :))) buziaki.


Składniki:

  • 8 białek jaj kurzych
  • 2 szczypty sody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 350 g cukru trzcinowego
  • około 1l śmietanki 36% 
  • 4-6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • truskawki


Oddzielone białka jaj kurzych umieszczamy w metalowej misce i ubijamy ręcznie za pomocą metalowej trzepaczki. Kiedy piana jest sztywna dodajemy  sodę, ubijamy, a następnie stopniowo cukier i nadal ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta i szkląca. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy.
Na blachę kładziemy pergamin, a na nim odrysowujemy ołówkiem kształt talerzyka o średnicy 22 cm. Połowę masy rozprowadzamy na papierze w granicach odrysowanego koła.
 Taki placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 140 C przez ok1 godzinę. Sprawdzamy czy wierzch się nie klei (jeśli tak pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku) i wyjmujemy.
Po upieczeniu pozostawiamy bezę do ostygnięcia. Następnie za pomocą np. wyjmowanego spodu od formy do tarty podważamy bezę i odklejamy od papieru. 
Tak samo postępujemy z pozostałą częścią masy, którą kładziemy na czystym pergaminie :)

Śmietankę ubijamy na sztywno na końcu dodając cukier. 
Na bezę kładziemy połowę ubitej śmietanki, a na nią oczyszczone i umyte truskawki. Następnie drugą bezę i resztę śmietanki.
 Dekorujemy truskawkami.

Spostrzeżenia:
  • należy podawać zaraz po przygotowaniu
  • ja używam śmietanki 36% Mlekovity 1 litrową  
  • przy pieczeniu pierwszej części, drugą pozostawiamy w lodówce

4 komentarze:

  1. Wygląda cudnie! też nie piekłam jeszcze sama bezy, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też się muszę w końcu zabrać za Pavlovą, bo kusi wyglądem ;) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/kaszanka-z-ziemniaczkami-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!!! Tylko pewnie bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieki :)słodka jest beza, natomiast bita śmietana niewiele...

      Usuń