Witajcie w Nowym 2014 Roku z pewnym opóźnieniem Wszystkiego Najlepszego :)
Dzisiaj mija pierwszy rok od rozpoczęcia prowadzenia przeze mnie tego bloga. Cieszę się bardzo, że udało mi się dotrwać do dnia dzisiejszego, a jest to przede wszystkim Wasza zasługa ponieważ jesteście ze mną, czytacie, korzystacie z moich przepisów, komentujecie i wspieracie, a moja że lubię to co robię, a robię to z wielka przyjemnością i radością :)
pozdrawiam ciepło wszystkich moich czytelników :)))))
Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszną waniliową
Panna Cottę.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki agaru
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i doprowadzamy do wrzenia; dodajemy nasionka z laski wanilii, cukier i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając najlepiej trzepaczką. Należy uważać, aby śmietanka nie wykipiała. Pod koniec gotowania dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę rozlewamy do tygielków i pozostawiamy do ostudzenia a po ochłodzeniu umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do stężenia. Po stężeniu wyjmujemy z naczynek i podajemy np. z konfiturą wiśniową.
Przepis dla 3-4 osób.
Panna cotte umiem tylko z proszku niestety, Twoja wygląda super.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) warto spróbować zrobić, bo jest szybka w przygotowaniu i bardzo prosta :) pozdrawiam
UsuńGratuluję roczku i życzę wielu nowych pomysłów na przepisy! :)
OdpowiedzUsuńA Panna Cotta wygląda bardzo apetycznie, sama jeszcze nigdy jej nie przygotowywałam. :) A bardzo lubię.
Dziękuję za życzenia :)
UsuńGratuluję! Deser wręcz idealny na taką okazję. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Dziękuję :)
UsuńTrochę spóźnione życzenia ale wszystkiego dobrego w nowym roku i gratuluje urodzin bloga!!! ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję Max :)
UsuńNAJLEPSZEGO :-)))
OdpowiedzUsuńtakiego deseru jeszcze nie jadłam :)))
Dziękuję :) a deser polecam :) smaczny i szybki choć może mało dietetyczny, ale smakuje :)
Usuń