Tarta czekoladowa z wiśniami

Składniki na ciasto:


  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2/3 kostki masła
  • 2 żółtka
Z podanych powyżej składników zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy równomiernie formę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200C.

Składniki na masę:
  • 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 4 żółtka
  • około 250 g wiśni z konfitury (mrożone, z konfitury, świeże, suszone)
Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w  kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śmietankę ciągle mieszając. Zdejmujemy z pary wodnej i dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę i delikatnie mieszamy z wiśniami. Masę przelewamy na podpieczony kruchy spód i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut. 
Podajemy schłodzone.




5 komentarzy:

  1. Czekolada i wiśnie. Jedne z najlepszych połączeń. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką tartą, skusiłabym się na kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie :) Choć pewnie znając mnie, zamieniłabym wiśnie na maliny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, czekoladowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ale pycha. Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń