- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2/3 kostki masła
- 2 żółtka
Z podanych powyżej składników zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy równomiernie formę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200C.
Składniki na masę:
- 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
- 500 ml śmietanki 36%
- 4 żółtka
- około 250 g wiśni z konfitury (mrożone, z konfitury, świeże, suszone)
Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śmietankę ciągle mieszając. Zdejmujemy z pary wodnej i dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę i delikatnie mieszamy z wiśniami. Masę przelewamy na podpieczony kruchy spód i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut.
Podajemy schłodzone.
Czekolada i wiśnie. Jedne z najlepszych połączeń. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką tartą, skusiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Zapowiada się pysznie :) Choć pewnie znając mnie, zamieniłabym wiśnie na maliny ;)
OdpowiedzUsuńMmm, czekoladowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale pycha. Zjadłabym!
OdpowiedzUsuń