Pączki domowe

Składniki:

  • 1 kg mąki jasnej typ 480
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 6 dużych jaj
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • powidła lub dżem
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, smalec)
  • cukier puder do posypania pączków

Z 1/4 litra ciepłego mleka, 1/3 części mąki oraz drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka mieszamy razem z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka z cukrem, rozpuszczone masło, resztę mąki i wyrabiamy ciasto  ( aż będzie odchodzić od rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, a gdy podrośnie wałkujemy na grubość około 3 cm. Wykrawamy kółka szklanką i nakładamy powidła, formujemy kulki i układamy na serwetce. Gdy podrosną smażymy w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Aby tłuszcz się nie przypalał dodajemy kawałek surowego ziemniaka.





7 komentarzy:

  1. Wspaniałe pączusie, poproszę jednego do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak sama zrobię pączki, to pewnie wszystkie zjem;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/15/2016

    A czy można upiec pączki z mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń