Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorem
Miałam dzisiaj ochotę na ciepłą kolację lecz lekką, więc przygotowałam zapiekane w piekarniku bakłażany z mozzarellą i pomidorami z dodatkiem sosu czosnkowego i roszponki.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 gomółki mozzarelli
- pomidorki
- roszponka
- oliwa
- 200 g jogurtu np. greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
Bakłażana myjemy i kroimy w krążki. Układamy na blasze i posypujemy solą. Mozzarellę i pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Ja miałam małe pomidorki i przekrawałam je na pół. Sok z bakłażana usuwamy za pomocą papierowego ręcznika. Na krążki układamy po plasterku serka i pomidora. Posypujemy pieprzem i bazylią. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy w temp. 200-180C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy. Roszponkę myjemy. Gotowe bakłażany układamy na talerzu z roszponką; podajemy z sosem czosnkowym.
Uwielbiam to połączenie smaków! I teraz znów jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńKurczę, jestem już po kolacji, ale nie pogardziłabym kilkoma kęsami ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Dzisiaj zrobię to na kolację mam nadzieję że zaskoczę męża
OdpowiedzUsuń