Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorem

  Miałam dzisiaj ochotę na ciepłą kolację lecz lekką, więc przygotowałam zapiekane w piekarniku bakłażany z mozzarellą i pomidorami z dodatkiem sosu czosnkowego i roszponki.

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 gomółki mozzarelli
  • pomidorki
  • roszponka
  • oliwa
  • 200 g jogurtu np. greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
 Bakłażana myjemy i kroimy w krążki. Układamy na blasze i posypujemy solą. Mozzarellę  i pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Ja miałam małe pomidorki i przekrawałam je na pół. Sok z bakłażana usuwamy za pomocą papierowego ręcznika. Na krążki układamy po plasterku serka i pomidora. Posypujemy pieprzem i bazylią. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy w temp. 200-180C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy. Roszponkę myjemy. Gotowe bakłażany układamy na talerzu z roszponką; podajemy z sosem czosnkowym.

 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam to połączenie smaków! I teraz znów jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, jestem już po kolacji, ale nie pogardziłabym kilkoma kęsami ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4/06/2013

    Dzisiaj zrobię to na kolację mam nadzieję że zaskoczę męża

    OdpowiedzUsuń