Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej jasnej
- 60 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- około 2 - 2 1/3szklanki ciepłej wody
- 150 g nasion łuskanego słonecznika
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Drożdże rozcieramy w 1 szklance ciepłej wody razem z cukrem. Zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, dodając w miedzy czasie drugą szklankę ciepłej wody oraz nasiona słonecznika. Ciasto wyrabiamy dokładnie do momentu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od miski i rąk.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Formujemy okrągłe bułeczki, które spłaszczamy od góry i nacinamy ostrym nożem na krzyż. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrosną każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20-25 minut. Upieczone bułeczki pozostawiamy do ostudzenia przykryte ściereczką.
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgdzie kupujesz mąkę orkiszową jasną?;-)
OdpowiedzUsuńKupuję w Auchan, tam jest najtaniej :) ...mąka z Młynów Gdańskich..pozdrawiam.
UsuńNawet nie kruszą się bardzo :) są ok.
OdpowiedzUsuńBułeczki zrobione według przepisu wyszły naprawdę znakomite. Jedyne co zmieniłem to nie chciało mi się ich smarować jajkiem. Naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńAndrzej
Też je zrobiłam i wyszły bardzo dobre. Może trochę za bardzo zbite, ale ja używałam mąki orkiszowej razowej i chyba dlatego.
OdpowiedzUsuńJulia
Być może dlatego, ponieważ mąka razowa jest cięższa, wolniej rośnie i potrzebuje ciut więcej drożdży; pozdrawiam.
UsuńIle buleczek wychodzi z kg maki?
OdpowiedzUsuńOkoło 12-14 szt.
OdpowiedzUsuń