Zupa-krem ze szpinaku z grzankami

Dziś na obiad przygotowałam zupę ze szpinaku z chrupiącymi grzankami, całość posypałam startym parmezanem. Hmm zupka pyszna, ale niestety nie udało mi się, namówić na nią dzieci. Starszy syn owszem trochę spróbował, ale na tym się skończyło. Młodszy stanowczo odmówił ;) no cóż...  Może innym razem się uda. Chociaż taki szpinak w cieście francuskim z fetą jedzą. Więc o co chodzi??? 
Za to na drugie danie z wielką przyjemnością wcinali zapiekany makaron (dwujajeczny, który wcześniej przygotowałam) z sosem pomidorowym i żółtym serem. 




Składniki:
  • 250 g młodych liści szpinaku
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • starty parmezan do posypania

Szpinak myjemy i podsmażamy na oleju. Kiedy zmięknie dodajemy go do bulionu i gotujemy około 15-20 minut. Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendujemy. Śmietankę mieszamy z mąką za pomocą trzepaczki, tak aby nie było grudek i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy, trochę zgęstnieje. Zupę podajemy z grzankami podsmażonymi na oleju i posypanymi startym parmezanem.





1 komentarz:

  1. fantastyczna:) uwielbiam szpinak ale w postaci zupy jeszcze nie jadłam. Z pewnością wypróbuję:)
    http://wegemena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń