Składniki:
- 100 g maki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki krupczatki
- sól
- pieprz
- kostka masła
- 2 żółtka
- 2 serki
- ser Brie
- 2 łyżki śmietany
- orzechy
- pestki dyni
- miód lub syrop klonowy
- około 10 sztuk świerzych fig
Z mąki masła, żółtek i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wykładamy ciastem formę do tarty i zapiekamy w temp. 200 C przez 10 minut.
Z serka, pokrojonego w kostkę sera Brie, śmietany przygotowujemy masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na podpieczony spód ciasta. Układamy figi pokrojone w ćwiartki. Posypujemy orzechami i pestkami z dyni.
Pieczemy w temp. około 180 C przez 20-30 minut. Podajemy ciepłe polane miodem lub syropem klonowym.
Wow, no całkiem nieźle to się prezentuję :) Z figami jeszcze nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńJest naprawdę świetna, polecam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń