Tarta z figami

Jedna z moich ulubionych  jesiennych tart :)

Składniki:

  • 100 g maki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki krupczatki
  • sól
  • pieprz
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 serki 
  • ser Brie
  • 2 łyżki śmietany
  • orzechy
  • pestki dyni
  • miód lub syrop klonowy
  • około 10 sztuk świerzych fig
Z mąki masła, żółtek i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wykładamy ciastem formę do tarty i zapiekamy w temp. 200 C przez 10 minut. 
Z serka, pokrojonego w kostkę sera Brie, śmietany przygotowujemy masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na podpieczony spód ciasta. Układamy figi pokrojone w ćwiartki. Posypujemy orzechami i pestkami z dyni.
Pieczemy w temp. około 180 C przez 20-30 minut. Podajemy ciepłe polane miodem lub syropem klonowym.






3 komentarze:

  1. Wow, no całkiem nieźle to się prezentuję :) Z figami jeszcze nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę świetna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń